OZIVLjAVANjE SUNNETA >>TELBINA <<''Jelo koje otklanja tugu''

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio o obroku koji uklanja tugu i olakšava brigu.

Rekao je, sallallahu alejhi ve sellem: "Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio žalosti." (muttefekun alejhi)
TELBINA: Supa koja se pravi od brašna ili mekinja, sa medom i mlijekom.

OSVJEŽENJE BOLESNOM SRCU: Znaci da djeluje okrepljujuće na srce, uklanja iz njega osjećaj tuge te mu ponovo vraća životnu energiju i entuzijazam.......

Kada bi se neko u Poslanikovoj s.a.v.s kući razbolio, on bi držao lonac supe na vatri dok se pacijent  ne bi oporavio, a kada bi čuo da je neko bolestan, rekao bi:
"Hranite ga supom talbine, jer ona čisti bolesnikov stomak isto kao što neko od vas čisti lice od prljavštine. Talbina okrepljuje najskrovitije srce bolesnika i umanjuje njegovu tugu."


Recept supa talbina:
1-2 kašike ječmenog brašna od cjelovitog zrna umuti se s 1,5 čašom vode ili mlijeka i kuha na niskoj temperaturi 1o-15 minuta.
U gotovu smjesu se može dodati jogurt i med.

Ukoliko se svježa zrna ječma najprije prepeku, a potom samelju, mogu se direktno pomiješati s jogurtom te po želji zasladiti medom ili skuhati u mlijeku.


Prenosi se od Aiše radiallahu anha da je rekla: " Jedite to (telbinu), ja sam cula Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: 'Telbina smiruje srce bolesnika i ublažava žalost.' " (Sahihu-l Bukhari , 4/5417)
Moderni naucnici se istraživanjem došli do podataka da je ova hrana veoma pogodna i ucinkovita protiv živcanih problema, depresije, stomacnih tegoba (za cišcenje), itd.
LJEKOVITOST JEČMA
- Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 % njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.
- Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.
- Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
- Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.
- Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
- Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

Priredio/ la: Ummu Adijj Awf
Obrada: ISLAM, Put Istine

Primjedbe