Koristi spomenutog voca u Kur'anu


"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima."
                                      (El-Isra,82) 


HURMA

-Voće ima jako koristan efekat na ljudski metabolizam. Kada bolesna osoba konzumira voće, obezbjeđuje organizam šećerima i mineralima. Voće je bogato kalcijumom i željezom, a u ovim sastojcima hurma se posebno ističe.


Hurme i stabla hurme spomenuti su u Kur'anu na oko dvadeset mijesta. Broj spominjanja ovog voća u Kur'anu ističe njegov značaj. Poznat je kur'anski ajet u kojem se spominje slučaj Merjeme kada su je porođajne muke odvele do palminog stabla, pa je Allah savjetuje preko meleka da zatrese stablo i nahrani se hurmama. 
Poslije nju porođajne muke odvedoše do pamina stala, te zavapi:
“Kamo sreće da sam prije ovog umrla i da sam u zaborav potpuno utonula“ Tada je neko ispod nje dozva: „Ne budi tužna, jer Gospodar tvoj dao je da ispod tebe poteče voda. I zatresi stablo palmino, pa će po tebi pasti svježih datula. – Tako jedi i pij, i budi vesela...“ (Merjem, 23.-26.)
Mnogobrojni su hadisi koji govore o hurmama. Hadis u kojem Allahov Poslanik, 'alejhisselam, spominje medinsku hurmu 'adžvu: 
„Ko god uzme sedam hurmi za svoj doručak neće patiti od otrova, a niti od opčinjenosti taj dan.“ (Muttefekun 'alejhi)

Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj iftariti svježim hurmama, ili suhim ukoliko ne bi našao svježe, prije nego što bi klanjao akšam-namaz. Postoje medicinske koristi u ovome. Tokom posta, želudac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju. Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira. Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog oborka, čini se šteta tijelu koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti. Međutim, prekidanje posta prvo hurmom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka. 


SMOKVA I MASLINA

Sve ono cime se Allah kune u Plemenitom Kur'anu insan bi to trebao koristiti, da bi osjetio dobro i ovoga i onoga svijeta..
                                   ''Tako mi smokve i masline...'' (At-Tin.1)

Smokva potječe iz Mezopotamije...Smatra se da je smokva iz Jugozapadne Azije, preko Turske dospjela na Mediteran. Danas se uzgaja u svim toplijim krajevima zemaljske kugle.
Smokva spada u takozvane drevne biljke čija je ljekovitost poznata čovjeku još od samih početaka civilizacije. Stari liječnik Plinije Stariji za smokvu navodi sljedeće: „ Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe“. 
Osnovno djelovanje smokve je laksativne prirode, kao što su i šljive, ali se osim toga smokva u narodnoj medicini koristila i za liječenje bradavica (točnije bijeli sok smokve), tumora, kašlja, upale grla, čireva itd. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, dišnih organa, žučnog kamenca, mjehura. Također je popularna njena primjena kao sredstva u slučaju liječenja karcinomnih bolesti, jačanja imuniteta i jačanja i obnavljanja vitalnosti.               

Svježe smokve sadrže do 80% vode i 60% prirodnog šećera, pa je tako dobrobit konzumiranja smokve – svježe ili suhe mnogostruka… serviraju se uz razna jela, kao predjelo, desert, pekmez, sok, kompot, sladoled Itd. Potrebno je samo malo mašte da se spoji ugodno s korisnim.   

 ''On vodu s neba spušta, pa Mi onda činimo da pomoću nje niču sve vrste bilja i da iz njega izrasta zelenilo, a iz njega klasje gusto, i iz palmi, iz zametka njihova, grozdovi koje je lahko ubrati, i vrtovi lozom zasađeni, naročito masline i šipci, slični i različiti. Posmatrajte, zato, plodove njihove, kad se tek pojave i kad zru...''(Al-An'am,6)

Od davnina se maslina koristi u prehrani kao konzervirani proizvod ili se prerađuje u maslinovo ulje. Prednosti konzumiranja maslinovog ulja i njegov utjecaj na zdravlje poznati su ljudskom rodu od davnina. Uantičkom dobu upravo je maslinovo ulje bilo prvo ulje koje se samo cijedi iz ploda masline i predstavljalo je najdragocjeniji proizvod koji se koristio isključivo kao lijek. Danas je poznato objašnjenje te činjenice jer upravo takva ulja posjeduju posebno vrijedne prehrambene i zdravstvene osobine zahvaljujući značajnom udjelu velikog broja hemijskih spojeva prvenstveno antioksidacijskog karaktera. 

VINOVA LOZA

''Mi po njoj stvaramo bašče, palmike i vinograde–i činimo da iz nje izvori izviru...''

                                                                          (Ya-Sin.34)

''...rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina prijatna svima koji piju, i rijeke od meda procijedjenog, i gdje ima voca svakovrsnog...''(Muhammed, 15)


---(((Svakako da se ''vino'' razlikuje na dunjaluku i na akhiretu... Na dunjaluku  ''vino'' spada pod ''alkohol'' sto je haram,shodno rijecima Poslanika ,salAllahu 'alejhi we selleme: ''Alkohol je majka svih zala!'',dok je na akhiretu ''vino'' nesto sasvim drugo,prijanog je ukusa ,a ne opija...''.. i rijeke od vina prijatna svima koji piju...''(Muhammed,15)


Allah u Kur'anu kaze: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su ogavne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste spašeni bili!”. (El-Maida,90)

Zabrana opojnih pica u islamu ustanovljena je Kur´anom, Hadisom i suglasnim misljenjem svih islamskih uceknjaka – uleme ( idzma´ ), pa ne moze biti sumnje u vaznosti i kategoricnost te zabrane. Ako bi neko taj islamski propis negirao, to jest ne bi priznavao i vjerovao da islam zabranjuje alkohol, taj ne bi mogao biti musliman. Ako pak covjek vjeruje i priznaje da je alkohol u islamu zabranjen ( haram ), ako ga pije zbog svoje slabosti, priznajuci da cini grijeh prema svojoj vjeri islamu, on je u tom slucaju veliki grijesnik.)))---

ŠIPAK (Nar)
"...šipcislični i različiti..."(Al-An'am,6)
Šipak(nar) listopadni je grm ili drvce visine od 5 do 8 metara, porijeklom s Iranske visoravni, Himalaje i sjeverne Indije. Ima karakteristično, sjajno i usko lišće te svjetlocrvene cvjetove. Jestivi plodovi veličine su između limuna i grejpa, s debelom crvenkastom kožom, a unutar ploda je oko 600 sjemenki, koje imaju okolnu vodenastu jestivu pulpu. 
Upotrebljava se za smanjivanje rizika od srčanih bolesti, smanjuje koncentraciju LDL kolesterola, snižava krvni tlak (hipertenzija) – smanjenje sistoličkog krvnog tlaka tako što inhibira sintezu serumskog angiotenzin-konvertirajućeg enzima – smanjuje rizik od virusnih infekcija. 
Šipak (nar) pokazuje antibakterijski učinak protiv dentalnog plaka. 
Kora ploda sadrži oko 28 posto galotanske kiseline koja djeluje kao adstringens u liječenju dijareje i dizenterije. 
Novije su studije pokazale da ekstrakt kore ploda ima utjecaj na crijevne bakterije, parazite te poliovirus i virus HIV-a (zbog izuzetno velike koncentracije bioflavonoida). 
Novija su istraživanja na šipku pokazala i antitumorsko djelovanje. 
Ulje sjemenki nara sadrži vrlo rijetku masnu kiselinu – punicičnu kiselinu. Sjemenke je sadrže do 20 posto. Punicična kiselina je tzv. konjugirana masna kiselina kojima je dokazano iznimno protuupalno i antitumorsko djelovanje. Često se koristi u kozmetici jer povoljno djeluje na tretiranje bora.

BANANA
''...i među bananama plodovima nanizanim...'' (Al-Waqi'a,29)
Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži malo soli što ovo voće čini savršenim kod problema sa krvnim tlakom.
Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu kombinirane sa vlaknima. Bananadaje trenutne, hranjive količine energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. Nije dakle, čudo, da se banana smatra voćem br.1 kod vodećih svjetskih atletičara.
Banana sadrži tryptophan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin koji je poznat po tome da nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretnijima.
Banana je bogata željezom i može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.
Riječi Uzvišenog: ''...i među bananama plodovima nanizanim." "Talh" je krupno drveće koje se može naći i u području Hidžaza, a jednina je "talhatun". To je riječ koja govori o nizu plodova
Ibn-Abbas kaže da je ovo drvo slično dunjalučkom, ali plodovi su mu slađi od meda, pa kao da je to lotos. Opisuje ga da je nanizano i da nema bodlji, dok njegova patlica ne sebi nosi više plodova. Prenosi se od Ibn-Abbasa da je rekao da "talh" znači banana, kako je stanovnici Jemena nazivaju.

Prenosi Hafiz Taberani od Sevbana, koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Kad čovjek uzme plod voćke u Džennetu, na tom mjestu se pojavi novi plod." 


Pise: Ummu Adijj Awf
Obrada: ISLAM, Put Istine

Primjedbe