Ko su ''DRUZI (Duruzi)''?




Druzi (duruzi) su batinijska sekta, kao i nusajrije (alevije). Najviše ih ima u Šamu (oblast Sirije, Palestine, Jordana i Libanona).Druzi su se u 12. stoljeću odvojili od ismaili šiita, počeli su sa vjerovanjem da se Allah manifestira u određenog halifu . Druzi dolazi od imena Darazija, iranskog mistika. Sami sebe zovu Muwehidima.

Oni vjeruju da je fatmadski *šiitski halifa Hakim utjelovljenje Allaha na zemlji*, ponekad mu se mole i čak ga zovu ''moj gospodaru''. Najbitniji vođa im je Hamza ibn Ali (iz 11. stoljeća); on je proglasio Hakimovo božanstvo i za sebe rekao da ima kozmički intelekt.

 Pripisuju se šijama, a od njihove zabludjele akide (ubjeđenja) su ukratko sljedeće stvari:

1) Vjeruju da se Allah ‘utjelovio’ u sve stvoreno, pa tako i Alija radijAllahu anhu, kao i njegovi sinovi, Hasan i Husejn.

2) ‘Tukja’ (pretvaranje) im je temelj (ne) vjere, kao i kod šiija.
hilafet.

3) Svoje imame smatraju nepogrešivim, šta više, obožavaju ih i uzdižu na stepene ‘božanstva’.

4) Niječu Allahova svojstva u potpunosti, šerijatske tekstove koji govore o Sudnjem danu, polaganju računa, o Džennetu ili Džehennemu, kao što su zanijekali i postojanje meleka, a i poslanstva Poslanika alejhisselam…

5) Tekstove šerijatskih naredbi ili zabrana su potpuno izopačili i iskrivili; za njih nema namaza, posta, hadža…, kažu da je “namaz” spoznaja njihovih tajni, a “post” čuvanje tih tajni…

Rekao je ibn Tejmije, rahimehullah
:”Duruzi i nusajrije su nevjernici, na tome su muslimani saglasni i oko toga nema razilaženja, nije dozvoljeno ženiti se njihovim ženama niti jesti njihovo meso koje zakolju…” (Medžmu'ul-Fetava 35/161)

Na drugom mjestu je, rahimehullah, rekao:
“Nevjerstvo ovih je stvar oko koje se muslimani ne razilaze, šta više, onaj koji posumnja u njihovo nevjerstvo je nevjernik poput njih…” (Medžmu'ul-Fetava 35/162)

Kod Druza je zabranjeno pričati o vjeri outsiderima (zbog straha od proganjanja, slično kao i kod Alawita). Dijele se na akil, ili upućene i džahill, ili neznalice. Većina druza ne zna bit svoje religije. Druza ima dosta u Libanonu (bili su jedna od strana u građanskom ratu, vođa im je bio Walid Jumbalat), Siriji i na sjeveru Izraela. U Izraelu su vrlo odani državi, gotovo fanatično služe u vojsci, dok su sirijski Druzi veliki neprijatelji Izraela. U Libanonu vode svoju politiku.


Primjedbe