Damask - srce Sirije

            ''POBJEDONOSNA SKUPINA'' JE U NJEMU DO SUDNjEGA DANA!!!
Drevni grad Damaska je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji još 1979. godine. U hijeroglifskim tablicama nađenim u Egiptu spominje se "Dimaška" kao jedan od osvojenih gradova u 15. stoljeću prije Krista. U iskopinama u dvorištu džamije Umayyad su pronađeni predmeti iz trećeg tisućljeća prije Krista. Ime Dimaška se nalazi u arhivama Elbe, a pronađeno je i na tablicama u gradu Mariju (2500. pr. Kr.
Za Damask su se vodile mnogobrojne bitke tijekom rane povijesti, počevši od izraelskog kralja Davida, zatim slavni Asirci i Perzijci, babilonski Nabukodonozor, veliki Aleksandar Makedonski. Borili su se za njega i Grci, Nabatejci te Rimljani. Saul od Tarzusa došao je ovdje progoniti kršćane, ali se upravo u Starom Gradu preobratio i postao ponajveći zagovornik kršćanstva poznat kao Sveti Pavao.
Do kraja 4. stoljeća poslije Krista većina stanovništva je primila kršćanstvo. Hram Jupiterаje postao katedrala posvećena svetom Ivanu Krstitelju, čija glava i danas leži u grobu unutar džamije. Dolaskom islama, Damask je postao važan centar kao sjedište Omejidskog kalifata, u periodu od 661. do 750. godine, a grad je naglo rastao i kršćanska katedrala pretvorena je u džamiju.
Stara gradska jezgra, okružena rimskim zidinama, predstavlja religijski dio Damaska, a ujedno i sadrži najveći dio znamenitosti. U samom srcu te jezgre nalazi se džamija Umayyad, jedna od najljepših na svijetu, izgrađena u 7. stoljeću kada je Damask predstavljao centar Arapsko-otomanskog carstva, na mjestu gdje je ranije bio grčki hram, rimski hram Jupiter te Bizantska crkva. Unutar nje nalaze se zlatni mozaici koji krase nekoliko fasada dvorišta. Sjeverno od zidova džamije, u malom vrtu, nalazi se skromni mauzolej jednom od najvećih heroja arapske povijesti – Saladinu. A ono što predstavlja posebnu zanimljivost jest grobnica s glavom Ivana Krstitelja koja se nalazi unutar džamije.
U blizini džamije nalazi se Azem palača koja predstavlja puni sjaj i bogatstvo Otomanskog carstva koje je vladalo gradom više od četiri stoljeća. Iza jednih od sedam vrata koje su služile kao ulaz u Damask nalazi se crkva Sv. Pavla. Ona obilježava sjećanje na Svetog Pavla i sagrađena je mjestu gdje se on košarom spustio niz zidine kako bi pobjegao iz grada.
Jedna od važnijih znamenitosti Damaska je i Nacionalni muzej koji je otvoren pedesetih godina prošlog stoljeća i ima preko 10.000 kvadratnih metara. Rekonstrukcija same fasade trajala je više od jednog desetljeća, al se zato sada mogu vidjeti orginalni ukrasi iz razdoblja Omeidske dinastije. U muzeju se nalazi prvi poznati, kompletni alfabet u povijesti svijeta – Ugaritski alfabet koji se čita s desna na lijevo. Također, mogu se vidjeti ploče židovskog horoskopa, koje su izuzetno dobro sačuvane, a datiraju iz razdoblja 300 g. prije Krista.

                                                  Pogled na Damask s planine Qasiyon






Priredio/la: Haqeeqatou Laa Khayaal

Primjedbe