ZEMLJINI SLOJEVI

ZEMLJINI SLOJEVI U 12ajetu sure ”At-Talaq”, jednom od kur’anskih ajeta u kome se kaže da postoji sedam nebesa, stoji da je isto koliko i Zemaljinih slojeva. U prethodnom poglavlju smo iz drugih ajeta koji govore o postojanju sedam nebesa, saznali da postoji sedam međusobno skladnih slojeva atmosfere, pri čemu svaki od njih obavlja specifičnu ulogu. Dvanaesti ajet sure ”At-Talaq” govori o sličnosti između nebeskih i Zemljinih slojeva.

Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća! (65:12)

Zemlja je, kao i nebo, podijeljena na različite slojeve o kojima ovisi održivost života na Zemlji. Isto kao što je to slučaj sa atmosferskim slojevima, Zemlja je, izuzev vidljivog dijela po kojem su hodali, u arapskom društvu u kojem je živio naš Pejgamber, bila velika nepoznanica. U to vrijeme bilo je nemoguće dokučiti činjenicu da Zemlja ima međusobno različite slojeve, kao i da ti različiti slojevi imaju različite funkcije. Činjenica da Kur’an poredi atmosferske sa Zemljinim slojevima predstavlja još jedan od kur’anskih fenomena. BROJ SLOJEVA

Zemlju čine različiti slojevi. Dublje slojeve čine teži metali; oni su mnogo topliji, gušći i pod mnogo većim pritiskomod onih na površini. Na površini Zemlje nalazi se vodeni sloj (1) litosfere, koji čini više od 70% Zemljine površine. Zatim slijedi kopneni sloj (2) litosfere, koji je veoma tanak u odnosu na ostale slojeve. Ispod ovih slojeva nalazi se gornji plašt (3). A ispod njega astenosfera (4), koja iskazuje izvjesnu gipkost.
Ispod ovog sloja slijedi donji plašt (5). U sastavu ovog sloja nalaze se materije poput silikona, magnezijuma, kisika, a, osim toga, tvrdi se da sadrži još i željezo, kalcijum i aluminijum. Ispod ovog sloja dolazi vanjsko jezgro (6), koje čini 30% Zemljine zapremine.
Unutar vanjskog jezgra nalazi se fluid koji djeluje kao generator pokretan Zemljinom rotacijom proizvodeći zaštitno magnetno polje oko Zemlje. U centru Zemlje nalazi se unutarnje jezgro (7), koje je, zapreminski, jedan od najmanjih slojeva.
Kao što se vidi, naš planet je čine slojevi različite strukture i funkcija. Broj slojeva (kao i činjenica da su u međudobnom skladu), odgovara navodima iz ajeta, a s obzirom na spomenuto moguće označavanje množine brojem sedam, čak i u slučaju da se dva sloja prihvate kao jedan, ovaj se sklad neće narušiti.
Analiziramo li fenomene u Allahovom stvaranju, moći ćemo shvatiti činjenicu, koju Allah, dž. š., ističe na kraju već spomenutog ajeta sure ”At-Talaq”: ”…da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!”

Primjedbe