PČELINJI STOMAČIĆI I LJEKOVITOST MEDA



PČELINJI STOMAČIĆI I LJEKOVITOST MEDA


Pčelinje tijelo, čija se dužina kreće od 1-3 cm, čine tri dijela: glava, prsa i stomak. Najzadnji dio, stomak, duži je od ostalih dijelova i čine ga prstenasti segmenti. U ajetu se za pčelu u jednini ističu ”stomaci”.

Zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno
!
” Iz stomaka njenih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju. (16:69)

To je, u originalnom tekstu ajeta, naglašeno u formulaciji ”butuniha”. ”Ha” na kraju riječi označava jedninu ženskog roda. Da su se htjeli naglasiti stomaci za množinu ženskog roda, ta formulacija bi bila ”butunihinne”.

 Na taj način ajet upozorava i na građu pčelinjeg stomaka, koji je sastavljen iz dijelova, segmenata. Sa takvom strukturom stomaka, pčela se kvalificira kao biće koje posjeduje ”stomake”. U unutarnjem dijelu ove stomačne strukture nalaze se, zapravo, dva stomaka; u jednom je medna vrećica, a u drugom je želudac. Stomak pčele proizvodi med i radi poput hemijske laboratorije.

Boja meda, kako se to ističe u ajetu, varira i u vezi su sa klimom, godišnjim dobom, vremenskim uvjetima i biljkama sa kojih je uzet nektar. Postoje različite boje meda; od bijele do tamno smeđe i zelene boje. Najomiljenija je svijetlo žuta boja meda. Moderne zemlje s razvijenijom proizvodnjom meda imaju posebne tehnike i skale za određivanje boje meda.

PLES PČELA 

Na početku citiranog ajeta upozorava se na pčelinje prikupljanje biljnog materijala. Radilice ne samo da proizvode med, nego i prikupljaju sirovi materijal za njegovu proizvodnju. U fazi prikupljanja nektara, pčele izvršavaju zanimljive i nevjerovatne radnje.


Kada pronađe cvjetove, pčela se vraća ostalim pčelama i obavještava ih o onome što je pronašla. Ona, plešući na poseban način, ostale pčele informira o nalazištu nektara. Porukama koje daje plesom, ona ostale pčele precizno informira o položaju i udaljenost izvora. Odrastao čovjek mora pohađati kurs određenog plesa barem šest sedmica kako bi ga savladao, dok pčela, čiji je ukupni životni vijek samo šest sedmica, ples koristi kao sredstvo komunikacije.

Pored plesa, veoma je zanimljiv i proračun koji pčela provodi prilikom povratka u košnicu. Pčela nalazište nektara može odrediti jedino prema Suncua a do njenog povratka u košnicu Sunce u svake 4 minute za jedan stepen promijeni svoj položaj. Tu promjenu položaja Sunca pčela proračunava kada nađe hranu i kada se najkraćim putem treba vratiti do košnice. Koliko god da ide za ciljem, pčela, dok se najkraćim putem vraća u košnicu, mora proračunati koliko je Sunce promijenilo svoj položaj. Ovaj proračun pčela izvršava besprijekorno.
Svi navedeni proračuni, cijeli ovaj sklad u košnici ne mogu se objasniti slučajnošću. Pčela dolazi na svijet podučeni svim ovim operacijama. Stvoritelj je pčelu programirao na najsavršeniji način.


LJEKOVITOST MEDA

U citiranom ajetu se ističe kako je med, koji proizvodi pčela radilica, lijek za čovjeka. Danas su svi medicinski autoriteti suglasni u činjenici da je med lijek.

 Med sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, bakar, jod, željezo, cink, a i određene hormone. Zahvaljujući brzoj razgradljivosti šećera u medu, on je lahko probavljiva hrana. Svojim šećerima med pospješuje rad mozga; pomaže i pospješuje obnavljanje i čišćenje krvi, kao i cirkulaciju. 





Kako god se med konzumira radi pospješivanja rada unutarnjih organa, on se, isto tako, vanjskom upotrebom vrlo uspješno koristi u kozmetici i dermatologiji. Gotovo da nema bolesti u čijem liječenju med ne pomaže.



Ljekovita svojstva meda bila su poznata mnogim ljudskim zajednicama. Zato ne možemo reći da navodi iz ajeta citiranog na početku poglavlja nisu bili poznati u vrijeme objave Kur’ana. Međutim, moramo voditi računa o tome da se u apokrifnim, izmišljenim predajama koje se pripisuju Muhammedu, a. s., susrećemo i sa tvrdnjama o ljekovitim svojstvima devine mokraće. 





Kur’an nikada nije ljudima nudio lažne eliksire zdravlja; suprotno tome, ljudima je, kao lijek, ponudio med, čija ljekovita svojstva niko ne može osporiti. Da je Kur’an bio izmišljotina napisana u duhu tog vremena, onda bi u njemu bilo i takvih pogrešaka koje bi sadržavale izmišljotine tog vremena.



Kako god u vezi pčela i proizvodnje meda Kur’an nije dao nikakvo pogrešno objašnjenje, on je, isto tako, iznio i činjenicu da ženka pravi košnicu, da ona prikuplja nektar i proizvodi med, a to su činjenice koje su bile nepoznate ljudima u vremenu u kojem je Kur’an objavljen. 

Osim toga, koristeći množinu riječi ”stomak” za jednu pčelu-ženku, on je upozorio i na anatomsku strukturu njenog podijeljenog stomaka. Zanimljivo je to da Kur’an ističe tu formulaciju u jednom periodu kada nije postojala praksa analiziranja fiziološke strukture pčela i ostalih insekata.

Ova knjiga bi bila nedovoljna za iznošenje i analizu podjele poslova u košnici i objašnjenja svih pčelinjih umijeća. To je tema zasebne knjige. 


Prozračivanje košnice, osiguranje određene temperature i vlažnosti, održavanje savršenog higijenskog okruženja u košnici, dežuranje u košnici, metode izbacivanja stranog tijela iz košnice, lučenje materija poput voska, propolisa i matične mliječi, savršeni su i zapanjujući detalji iz života pčele. Kako pčela, koja živi šest sedmica, od samog rođenja posjeduje ove savršene odlike? 


Da li bi, bez svjesnog Stvoritelja, bilo moguće da do tih saznanja pčela dođe sama i sasvim slučajno? Svi oni koji analiziraju pčelu i ono što ona radi, u tome će vidjeti savršenu umjetnost Uzvišenog Allaha.

Primjedbe