MEZARJE AL-BAQI '


MEZARJE AL-BAQI '
Jannatul BaqiMaqbarat Al-Baqi '(arapski: مقبرة البقيع, Al-Baqi' groblja) (perzijski: جنة البقيع, Jannatu l-Baqī ') je groblje u Medini, Saudijska Arabija, koji se nalazi preko puta Poslanikove džamije, na jugoistočnoj strani.
Pogled na mezarje Al Bakki iz  hotela "Taiba"
Ovo mezarje ima veliki značaj jer sadrži mezare mnogih rođaka i prijatelja Muhameda a.s. 
Groblje je također poznato i pod imenom Jannatul Baqee (جنة البقيع)  i svojim starim imenom Baqee Al Garqad zbog toga što je taj prostor po dolasku Poslanika savs iz Mekke u Medinu u septembru 622 po miladskom kalendaru, bio pokriven sa Lycium shawii stabalima.
Tijekom izgradnje Poslanikove džamije, Asa'ad Bin Zararah jedan od Ashaba Muhammeda as je umro. Muhammad as izabrao ovo mjesto za mezarje i Asa'ad r.a je bio prvi rahmetlija pokopan u Al-Baqi.
Dok je Muhammed a.s bio izvan Medine u bitci na Badru, njegova kći Roqayyah r.a se razbolila i umrla 624. godine.
Ubrzo nakon što se Poslanik vratio sa Badra, Uthman Bin Mazoun r.a je umro i također je pokopan u Al-Baqi. Uthman Bin Mazoun r.a se smatra prvim Ashabom muhadžirom koji je pokopan u Al-Baqi groblju.
Prvo proširenje groblja u povijesti je je napravio Muavijah I, Umejdski kalifa. On je kupio nekoliko susjednih farmi i proširio groblje . Muavija I je izgradio prvo turbe u Al-Baqi preko Uthman ibn Affan-ovog mezara.Tijekom različitih vremena istorije mnoga turbeta su bila izgrađena.
Kralj Abdul Aziz Al Saud je 21.aprila1925. godine naredio da se na mezarju sruše sva turbeta U istoj godini, također su srušena turbeta na mezarju Jannat al-Mualla u Mekki gdje su sahranjeni majka, supruga, djed i ostali preci Muhammad a.s. To se dogodilo usprkos protesta od strane međunarodne islamske zajednice. 
Mezarje Al Bakki i danas posjećuju brojni hodočasnici, a na groblju se nisu prestali vršitiukopi rahmetlija sve do današnjega dana.
Važne ličnosti pokopane u Jannat al-Baqi:
  • Večina žena Muhammeda a.s
  • Fatima ZAHRA r.a – Kćerka Muhammad a.s
  • Roqayyah r.aKćerka Muhammad a.s
  • Hasan ibn Ali r.a - unuk Muhammeda a.s., sina Fatime i Alije
  • Ibrahim r.a - sin Muhammad a.s
  • Ali Zaynul Abideen r.a - praunuk Muhammeda a.s
  • Muhammad al-Baqir r.a - praunuk Muhammeda a.s
  • Ja'far kao-Sadiq r.a - praunuk Muhammeda a.s
itd.
 Mezarje Al Bakki

Primjedbe