Kiselost okeana ugrožava arktički ekosistem

Arktički ekosistem, koji je već pod pritiskom zbog rekordnog otapanja leda, suočen je s novom potencijalnom prijetnjom ubrzanog povećanja razine kiselosti okeana, upozorava se u međunarodnoj studiji.



Acidifikacija, posljedica transformacije povećanih razina ugljikova dioksida u zraku u ugljikovu kiselinu u moru, otežava rast oklopa školjki i rakova, a mogla bi štetno utjecati i na razmnožavanje riba.
Hladna voda lakše upija ugljikov dioksid od tople, što Arktik čini osobito osjetljivim.
U studiji se navodi da je prosječna kiselost površinskog sloja oceana diljem svijeta danas 30 posto veća u odnosu razdoblje prije Industrijske revolucije.
- Arktičke vode izložene su raširenoj i ubrzanoj acidifikaciji -  upozorava se u izvještaju koji je sastavilo 60 stručnjaka po nalogu osam država iz arktičkog kruga, navode agencije.
- Acidifikacija okeana vjerojatno će utjecati na bogatstvo, produktivnost i raširenost morskih organizama, no razmjeri i smjer promjena zasad su nepoznati – piše u studiji.
Danas je u atmosferi 40 posto više ugljičnog dioksida nego prije industrijske ere, a gotovo svi stručnjaci tvrde da je porast povezan sa sagorjevanjem fosilnih goriva, prenosi portal croenergo.eu.
Zbog porasta globalnih temperatura, zaleđena morska površina na Arktiku smanjila se na rekordno malo područje otkako se provode satelitska mjerenja, ometajući ribolov domorodačkom stanovništvu i otvarajući nove plovne pravce, kao i mogućnosti za iskorištavanje nafte i plina.

Primjedbe