Dalaj lama osudio budističke napade na muslimane


Prognani tibetanski duhovni vođa Dalaj lama je u utorak osudio budističke napade na muslimane u Mijanmaru, kazavši da je ubijanje u ime vjere nezamislivo.
Dalaj lama, vrhovni vođa budista, rekao je u govoru pred studentima Univerziteta u Marylandu na početku turneje po SAD-u, da je korijen napada više politički nego duhovni.
“Uistinu, ubijanje u ime vjere je nezamislivo i veoma tužno. Trenutno su i budisti umiješani u napade na muslimane u Burmi, a budistički svećenici napadaju džamije” - rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir nakon što je održao predavanje na Univerzitetu.
“Mislim da je to veoma tužno. Molim se za njih (budističke svećenike) i tražim od njih da zamisle lice Bude” - rekao je Dalaj lama.
Val sektaških sukoba izbio je u martu u mijanmarskom centralnom gradu Meikhtila. U sukobima su poginule 44 osobe, a više od 13.000 je raseljeno, većinom muslimana.
Reutersova istraga utvrdila je da su radikalni budistički svećenici aktivno učestovali u nasilju i širenju antimuslimanske propagande diljem zemlje.
Sektaški sukobi između budista i muslimana, koji čine oko pet posto mijanmarskog stanovništva, izbili su u nekoliko prilika otkako je kvazi-civilna vlada preuzela vlast u martu 2011. godine nakon pet decenija vojne diktature.
Dalaj lama (77), čije je ime Tenzin Gyatso, također je tražio od studenata da stvore novi svijet u 21- stoljeću, kazavši da je on čovjek prethodnog stoljeća.

Primjedbe