VEHN

VEHN-bolest na koju niko ne obraca paznju!!!Pošto je očekivao postavljeno pitanje,Muhammed a.s kratko zastade, pogledom pređe preko znatizeljnih ljudi, i reče:
"Ljubav prema dunjaluku: - a 

mrznja prema smrti(ahiretu)"....

Riječ VEHN se ne nalazi u rijecniku. 
Ako biste za istu upitali nekog od ljekara, sa nevjericom bi zavrtio glavom. Za tu bolest moderna medicina jos nije saznala. Samo jedna riječ, a tako puno govori.

U kontekstu riječi Muhammeda a.s jasno se nazire da je mislio na "pretjeranu" ljubav prema materijalnim dobrima. Normalno je da čovjek teži ka lakšem i lagodnijem životu. 
Islam naređuje nauku i naučna istraživanja u svim pravcima. Ni duhovna nadgradnja ne može biti postojana bez stabilne materijalne podloge. Niko ne smije negirat' potrebu za materijalnom opskrbom. I sami islamski učenjaci o tome vele da trebamo radit' za ovaj svijet kao da cemo na njemu vječno ostat, a pripremat' se za onaj svijet kao da cemo sutra umrijeti.

Ova uputa je sasvim jasna čovjek treba da život provodi u radu i ibadetu. Ali... gajiti LJUBAV prema nečemu,to zahtijeva ulaganje naših osjecaja, emocija,strasti, itd..  
Da bi smo nešto (ili nekog) zavoljeli to treba, prvo, da kod nas izazove odredeni respekt, poštovanje ili čak divljenje. Ako se nečemu divimo, onda to najvjerojatnije i zelimo. Ako je predmet našeg divljenja u tudem posjedu, onda to izaziva zavidnost. Pojačana zavidnost dovodi nas u fazu da počinjemo mrziti svijet oko sebe, a istovremeno ulažemo dodatne napore da istu stvar i mi steknemo. 

Ako smo u naravi još i pohlepni ( a svakako da jesmo) onda je naša 

dijagonoza-VEHN..


By Sestra Asiya Assi

Primjedbe