U Džennet neće ući osim sljedbenici tewhida



U Džennet neće ući osim sljedbenici tewhida 

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, kaže: 

“Iskreno ispovjedanje vjere Njemu je opšti vadžib u svakoj situaciji i cjelokupnom vjerozakonu. Na robu je obaveza da obožava Allaha iskreno mu ispovjedajući vjeru i da mu se iskreno moli u svakoj situaciji. 

U Džennet neće ući osim sljedbenici tewhida, a to su nosioci šehadeta la ilahe illallah.

Ovo je Allahovo pravo nad svim robovima, kako se to prenosi u dva Sahiha u hadisu Mu’aza ibn Džebela da mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: 


‘O Mu’aze, znaš li šta je Allahovo pravo kod robova?” 

Rekoh: “Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.” “Njegovo pravo kod njih je da ga obožavaju i da mu nikoga ne pripisuju kao sudruga…” Neće se spasiti od Allahove kazne osim onaj ko Allahu bude iskreno ispovjedao vjeru i samo Njemu iskreno činio ibadet. 
Onaj ko ne čini širk Allahu ali Ga i ne obožava taj je muattil tj. onaj ko se usteže od robovanja Njemu i robovanja drugima pored njega, kao što je primjer faraona i njemu sličnih. Takav je u gorem položaju od mušrika. Obaveza je svakom čovjeku da čini ibadet Allahu Jedinom, i to je vadžib koji ne spada nikada ni sa koga. 
To je opšti islam pored kojeg Allah ne prima drugu vjeru. Međutim, Allah neće nikoga kazniti dok mu ne pošalje poslanika. Ali, kao što ga neće kazniti isto tako treba znati da u Džennet neće ući osim vjernička duša. 

U njega neće ući mušrik niti onaj ko Mu iz oholosti ne čini ibadet. Onaj do koga da’wa ne dopre na dunjaluku biće ispitan i iskušan na ahiretu. 


U Vatru neće ući osim onaj ko bude slijedio šejtana. Onaj ko nema udjela u grijehu neće ući u Vatru. Allah vatrom neće kazniti nikoga osim nakon što mu pošalje poslanika. Onaj do koga ne dospije poslanička da’wa, kao što je slučaj sa malom djecom, luđakom i onima koji su umrli u period kada je bilo prekinuto slanje poslanika, ovakvima će se postaviti ispit na ahiretu, kao što je to prenešeno u predajama.”

(Medžmu’ fetava, 14/476-477)

Primjedbe