STAV ISLAMA O HOMOSEXUALIZMU!!!

Homoseksualizam je jasan odraz duševne nečistoće. Poznato je kroz Kur’anska kazivanja o ranijim narodima da je prvi narod koji je počinio ovaj grijeh, narod Luta alejhisselam. Niko prije njih nije činio takav grijeh. Lut alejhisselam, ih je pozivao da obožavaju Allaha jednog, da prestanu sa činjenjem grijeha i nemoralnih postupaka.
Nisu poslušali Luta alejhisselam, nastavili su i dalje da čine grijehe kao i grijeh koji do tada niko nije počinio – homoseksualizam.



Allah je ovaj narod uništio zbog činjenja ovoga grijeha (hoseksualizma) kako bi bili primjerom kasnijim generacijama ali vidimo da ima i danas onih koji su prigrlili ovaj grijeh.
Uzvišeni Allah je rekao u Kur’ani Kerimu:
وَلُوطًا إِذْ قَالَ لِقَوْمِهِ أَتَأْتُونَ الْفَاحِشَةَ مَا سَبَقَكُم بِهَا مِنْ أَحَدٍ مِّنَ الْعَالَمِينَ

„I Luta - kad reče narodu svome: 'Zašto činite razvrat koji niko prije vas na svijetu nije činio? 

(Prevedeno značenje sure El-A’raf,80) 
إِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ شَهْوَةً مِّن دُونِ النِّسَاءِ ۚ بَلْ أَنتُمْ قَوْمٌ مُّسْرِفُونَ

Vi sa strašću prilazite muškarcima, umjesto ženama. Ta vi ste narod koji sve granice zla prelazi!'

(Prevedeno značenje sure El-A’raf,81) 
وَمَا كَانَ جَوَابَ قَوْمِهِ إِلَّا أَن قَالُوا أَخْرِجُوهُم مِّن قَرْيَتِكُمْ ۖ إِنَّهُمْ أُنَاسٌ يَتَطَهَّرُونَ


A odgovor naroda njegova glasio je: 'Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi-čistunci!' 
(Prevedeno značenje sure El-A’raf,82) 
فَأَنجَيْنَاهُ وَأَهْلَهُ إِلَّا امْرَأَتَهُ كَانَتْ مِنَ الْغَابِرِينَ

I Mi smo njega i porodicu njegovu spasili, osim žene njegove; ona je ostala sa onima koji su kaznu iskusili.
(Prevedeno značenje sure El-A’raf,83) 

وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهِم مَّطَرًا ۖ فَانظُرْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُجْرِمِينَ

I na njih smo kišu spustili, pa pogledaj kako su razvratnici skončali." 

(Prevedeno značenje sure El-A’raf,80)

IMA


„I kad izaslanici Naši dođoše Lutu, on se zbog njih nađe u neprilici i bi mu teško pri duši, pa reče: 'Ovo je mučan dan!' LI KO DA POUKU PRIMI!?

Kada je došlo vrijeme kažnjavanja ove skupine ljudi, Allah subhanehu ve te’ala je poslao meleke u liku lijepih mladića kako bi još jednom stavio na ispit Lutov narod, pa pogledajmo kroz sljedeće Kur’anske ajete, kaže Uzvišeni Allah:
وَلَمَّا جَاءَتْ رُسُلُنَا لُوطًا سِيءَ بِهِمْ وَضَاقَ بِهِمْ ذَرْعًا وَقَالَ هَٰذَا يَوْمٌ عَصِيبٌ

(Prijevod značenja Hud,77) 
وَجَاءَهُ قَوْمُهُ يُهْرَعُونَ إِلَيْهِ وَمِن قَبْلُ كَانُوا يَعْمَلُونَ السَّيِّئَاتِ ۚ قَالَ يَا قَوْمِ هَٰؤُلَاءِ بَنَاتِي هُنَّ أَطْهَرُ لَكُمْ ۖ فَاتَّقُوا اللَّهَ وَلَا تُخْزُونِ فِي ضَيْفِي ۖ أَلَيْسَ مِنكُمْ رَجُلٌ رَّشِيدٌ

I narod njegov pohrli njemu, - a i prije su radili sramotna djela. 'O narode moj', - reče on - 'eto mojih kćeri, one su vam čistije! Bojte se Allah i pred gostima mojim me ne sramotite! Zar među vama nema razumna čovjeka?'

(Prijevod značenja Hud,78) 
قَالُوا لَقَدْ عَلِمْتَ مَا لَنَا فِي بَنَاتِكَ مِنْ حَقٍّ وَإِنَّكَ لَتَعْلَمُ مَا نُرِيدُ


Oni rekoše: 'Ti znaš da nam nisu potrebne tvoje kćeri, ti doista znaš šta hoćemo mi'. 
(Prijevod značenja Hud,79) 
قَالَ لَوْ أَنَّ لِي بِكُمْ قُوَّةً أَوْ آوِي إِلَىٰ رُكْنٍ شَدِيدٍ


On reče: 'Ah, da ja samo imam moć ili da se mogu osloniti na nekog snažnog!'
(Prijevod značenja Hud,80) 
قَالُوا يَا لُوطُ إِنَّا رُسُلُ رَبِّكَ لَن يَصِلُوا إِلَيْكَ ۖ فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِّنَ اللَّيْلِ وَلَا يَلْتَفِتْ مِنكُمْ أَحَدٌ إِلَّا امْرَأَتَكَ ۖ إِنَّهُ مُصِيبُهَا مَا أَصَابَهُمْ ۚ إِنَّ مَوْعِدَهُمُ الصُّبْحُ ۚ أَلَيْسَ الصُّبْحُ بِقَرِيبٍ


A meleki rekoše: 'O Lute, mi smo izaslanici Gospodara tvoga, oni tebi ne mogu nauditi. Ti kreni sa čeljadi svojom u gluho doba noći bez žene svoje, nju će zadesiti isto što i njih, i neka se niko od vas ne obazire! - Rok im je praskazorje, a zar praskazorje nije blizu?'
(Prijevod značenja Hud,81)
فَلَمَّا جَاءَ أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِّن سِجِّيلٍ مَّنضُودٍ

I kada pade naredba Naša, Mi sve prevrnusmo, ono što je bilo gore - bi dolje, i na njih kao kišu grumenje od pečena blata spustismo, koje je neprekidno sipalo,
(Prijevod značenja Hud,82) 
مُّسَوَّمَةً عِندَ رَبِّكَ ۖ وَمَا هِيَ مِنَ الظَّالِمِينَ بِبَعِيدٍ 

obilježeno od Gospodara tvoga, - a ono nije daleko ni od jednog nasilnika."

(Prijevod značenja Hud,83)

Kao što možemo vidjeti iz spomenutih ajeta Lut alejhisselam, nije odmah znao da su mladići ustvari meleki u ljudskom liku ali je kasnije saznao kada su mu sami rekli: „O Lute, mi smo izaslanici Gospodara tvoga, oni tebi ne mogu nauditi."

Takođe vidimo da je i Lutova žena bila zla osoba i koja je bila osobina kao i narod.
Lut alejhisselam, je predosjetio nešto veliko da će se desiti. Allahovo obećanje tj. uništenje ovoga naroda je došlo u praskozorje. Baš kako je rekao melek Džibril: „Rok im je praskazorje, a zar praskazorje nije blizu?!"

Lut, 'alejhisselam, izašao je noću iz sela sa svojom porodicom, osim žene. Njegova žena zajedno sa ostalim stanovnicima dočekala je Allahovu odredbu. Odredba je došla pred sami izlazak Sunca:
فَأَخَذَتْهُمُ الصَّيْحَةُ مُشْرِقِينَ

„i njih je zadesio strašan glas kad je Sunce izlazilo"
(Prijevod značenja El-Hidžr, 73)
وَقَضَيْنَا إِلَيْهِ ذَٰلِكَ الْأَمْرَ أَنَّ دَابِرَ هَٰؤُلَاءِ مَقْطُوعٌ مُّصْبِحِينَ


„I Mi smo mu objavili ono što će se zbiti: da će oni, svi do posljednjeg, u svitanje uništeni biti"
(Prijevod značenja El-Hidžr, 66)
فَلَمَّا جَاءَ أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِّن سِجِّيلٍ مَّنضُودٍ


„I kada pade naredba Naša, Mi sve prevrnusmo, ono što je bilo gore - bi dolje, i na njih kao kišu grumenje od pečena blata spustismo, koje je neprekidno sipalo,
(Prijevod značenja Hud,82) 
مُّسَوَّمَةً عِندَ رَبِّكَ ۖ وَمَا هِيَ مِنَ الظَّالِمِينَ بِبَعِيدٍ 

(Prijevod značenja Hud,83)
obilježeno od Gospodara tvoga, - a ono nije daleko ni od jednog nasilnika"
Allah, subhanehu ve te'ala, je uništio spomenuto naselje i dao na istom mjestu da se pojavi more. Poznato je pod imenom „Mrtvo more". U njemu i oko njega, kažu da nema nikakva života. To mjesto ostat će do Sudnjeg dana kao upozorenje svima onima koji pomisle o sličnim nemoralnim radnjama.
Homoseksualizam je najveća vrsta nemorala. Naprotiv, obuhvata sve druge vrste. U kur'anskim ajetima kada se spominje blud opisuje se riječju fahiše-nemoralno djelo, dok se homoseksualizam opisuje sa riječju el-fahiše, kod koje određeni član „el" jeste za sveobuhvatnost.


Ibn Ebi Dunja bilježi da je Mudžahid, rahmetullahi 'alejh, rekao: „Onaj koji čini ovakava djela je takav da kada bi ga saprala svaka kap sa nebesa i svaka kap sa zemlje, ne bi prestao biti nečist."
Fudajl b. 'Ijjad, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Kada bi homoseksualca saprala svaka kap sa nebesa, opet bi sreo Allaha, subhanehu ve te'ala, kao nečist."

KOJA JE KAZNA ZA HOMOSEKSUALIZAM?

Šeri'at naređuje smrtu kaznu za one koji čine ovaj grijeh.
Ibnul-Kajjim, rahmetullahi 'alejh, spominje da su ashabi Allahova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, jednoglasnog mišljenja da se takva osoba treba pogubiti. Međutim, razilaze se po pitanju načina njegova ubistva. Pojedini hanbelijski pravnici prenose Idžma'a ashaba, radijallahu 'anhum, o pogubljenju onoga koji sprovodi ovaj nemoralni čin shodno hadisu Allahova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem: „Ako pronađete nekoga da čini nemoral poput Lutova naroda, ubijte onoga koji to čini i nad kim se čini." (Hadis bilježe sakupljači Sunena, Ibnu-Hibban tvrdi za njega da je vjerodostojan i imam Ahmed dokazuje njime)

Osobine onih koji se bave ovim nemoralnim i razvratnim činom su slijedeće:
Izmjenjene su prirode, daleko od one u kojoj ih je Uzvišeni Allah stvorio.

Slast i sreću nalaze u zadovoljavanju svojih strasti.
Nemaju stida ni koliko životinje. Takvi se ne stide nikoga, niti Allaha, subhanehu ve te'ala, niti ljudi. Zato u takvima nema nikakve koristi.
Jasno se na njima primjećuje žudnja i razmišljanje za ovim nemoralnim činom.

Pri sebi nemaju ljudskosti, niti muškosti pred drugim muškarcima, već se dovijaju i laskaju drugima poput žena, jer žude za njima.
U kur'anskim ajetima došli su njihovi opisi: oni su fasici, prelaze svaku Allahovu granicu, čine nasilje na zemlji.
Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: „Allah prokleo onoga koji čini djelo Lutova naroda! Allah prokleo onoga koji čini djelo Lutova naroda! Allah prokleo onoga koji čini djelo Lutova naroda!" (Ahmed, 2763, 2765; Hakim, 8166; i kaže da je hadis vjerodostojan.)

Ovdje vidimo što na drugim mjestima nema niti se prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, na jednom mjestu tri puta prokleo bludnika, niti da je one koji čine velike grijehe prokleo više od jednog puta, ali je prokletstvo homoseksualca ponovio i potvrdio tri puta. Zbog čega ponavljamo da je homoseksualizam najveća vrsta nemorala.
Takođe, posljedice ovog gnusnog i pogubnog čina potvrđuju i naučna i medicinska istraživanja.
Allah, subhanehu ve te'ala, je Milostiv i oprašta sve grijehe ako se insan iskreno pokaje Uzvišenom Allahu, srcem, riječju i dijelom.
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
„Reci: 'O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost!
Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'

(Prijevod značenja Ez-Zumer,53)

Primjedbe