Sabur u Džihadu


Borci na Allahovom putu su strpljivi i izdržljivi!!Elhamdulillah…
Uzvišeni Allah kaže:
سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِاارَّحِيم
"ZAR MISLITE DA CETE UĆI U DžENNET,A DA ALLAH NE UKAŽE NA ONE OD VAS KOJI SE BORE I ONE KOJI SU IZDRŽLjIVI" (Ali Imran, 142)

i kaže:

"A KOLIKO JE BILO VEROVESNIKA UZ KOJE SU SE MNOGI ISKRENI VJERNICI BORILI, PA NISU KLONULI ZBOG NEVOLJA KOJE SU IH NA ALLAHOVOM PUTU SNALAZILE I NISU POSUSTAJALI NITI SE PREDAVALI, A ALLAH IZDRŽLjIVE VOLI." (Ali Imran, 146)

U Džennetu ima kapija na koju ce ići samo borci na ALLAHOVOM PUTU..

"A KO BUDE OD LjUDI DžIHADA,BICE POZVAN NA KAPIJU DžIHADA." (Buhari,Muslim)

Neki borci poginu i postanu šehidi, a drugi ostanu na dunjaluku. I jednim i drugim je obečan Džennet,InsHa'Allah…

"ALLAH JE OD VERNIKA KUPIO ZIVOTE NjIHOVE I IMETKE NjIHOVE U ZAMENU ZA DžENNET KOJI CE IM DATI, ONI ĆE SE NA ALLAHOVOM PUTU BORITI, PA UBIJATI I GINUTI." (Et-Tevba, 111)

Hafiz ibn Redžeb kaze:

"Ima dvije vrste džihada na Allahovom putu.
*Prva, koja je i bolja, jeste borba protiv kjafira.
Džihad na Allahovom putu je poziv ljudima u veru u Allaha i Njegovog Poslanika s.a.v.s., sabljom nakon poziva jezikom i dokazom. Vjerovjesnik s.a.v.s. ne bi napadao nikoga dok ih nebi pozvao u veru.…Cilj džihada je slobodno ispovedanje vere!

Allah dž.s. kaze:
سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِاارَّحِيم
"I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vera slobodno ispovedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje." (El-Beqara, 193.)

Mudžahid na Allahovom putu je borac da Allahova reč bude gornja..!
*Druga vrsta džihada je džihadun-nefs (Borba protiv prohteva i strasti) u pokoravanju Allahu.

Poslanik a.s. kaže:

"Pravi mudžahid je onaj koji se bori protiv svog nefsa (strasti,požuda) u ime Allaha." (Tirmizi, Bejheki u Suabu-l-Iman).
Znajte da je prvi stepen džihada "DžIHADUN-NEFS". Džihadun-nefs (borba sa samim sobom), ima prednost nad "DžIHADI BIN-NEFS" (borbe sa nefsom protiv neprijatelja). Ako se boriš sa samim sobom i budeš marljiv, zadobit' ćes pohvalu, tada ćes se moći boriti sa nefsom (pokornim) protiv dušmana. Ko nije bio u borbi, treba o tome razmišljati i sam sebe podsticati.

Resulullah s.a.v.s. kaže:

"Ko umre, a nije išao u borbu niti je o borbi razmišljao (nije se podsticao na borbu), taj je umro sa jednim ogrankom licemerstva." (Muslim, Ebu Davud, Nesai, Ahmed).

Poslušajmo kakve su nagrade šehidima:
سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِاارَّحِيم
"NIKAKO NE SMATRAJ MRTVIMA ONE KOJI SU NA ALLAHOVOM PUTU IZGINULI! NE, ONI SU ŽIVI I U OBILjU SU KOD GOSPODARA SVOGA, RADOSNI ZBOG ONOGA ŠTO IM JE ALLAH OD DOBROTE SVOJE DAO I VESELI ZBOG ONIH KOJI IM SE JOŠ NISU PRIDRUŽILI, ZA KOJE NIKAKVA STRAHA NEĆE BITI I KOJI NI ZA ČIM NEĆE TUGOVATI." (Ali Imran, 169-170).
>>Naš Gospodaru, učini nas dostojnim Šehadeta na Tvom putu i pridruži nas šehidima!AMIIN.

Primjedbe