Prava žene u islamu

Ne postoji veća prepreka širenju islama u zapadnom svijetu od široko rasprostranjenog uvjerenja (koje je postalo otrcana fraza) da je muslimanska žena onemogućena u razvijanju svoje ličnosti, vezana za kuhinjski sudoper, uz to još prigušena i zarobljena. Ne smijemo gubiti iz vida historijsku činjenicu, dok se na kršćanskom zapadu raspravljalo da li se žena uopće može smatrati ljudskim bićem, dotle je žena na islamskom istoku bila ravnopravan sudionik u porodici i društvu.
Od 114 kur’anskih sura niti jedna nije posvećena muškarcima, ali je zato četvrta kur’anska sura nazvana En-Nisa’ (Žene), i opširno govori o pravima žena i njihovom porodičnom životu. Nakon džahilijjetskog perioda, žena je, prihvatanjem islama, načinila revolucionarni iskorak u pogledu svojih prava. Brojni ajeti govore o velikodušnom odnosu i zaštiti prava žene, kao u ajetu:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ يَحِلُّ لَكُمْ أَن تَرِثُواْ النِّسَاء كَرْهًا وَلاَ تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُواْ بِبَعْضِ مَا آتَيْتُمُوهُنَّ إِلاَّ أَن يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَيِّنَةٍ وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِن كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيراً
.
“O vjernici, zabranjuje vam se da žene kao stvari nasljeđujete, preko volje njihove, i da im teškoće pričinjavate, s namjerom da nešto od onoga što ste im darovali prisvojite, osim ako budu očito zgriješile. S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa’, 19)
Poslanik islama takođe nije propuštao priliku da ukazuje na pažnju i obaveze prema ženama, što je evidentno i u njegovom posljednjem obraćanju na Arefatu.
Zagovornici prava žene na Zapadu ustvari su njihovi najveći eksploatatori, a pod izgovorom emancipacije žene latentno se protežira moralna anarhija i degradiranje njenog digniteta. Nažalost žene su još uvijek žrtve nasilja i diskriminacije. Pogotovu je to izraženo u Evropi i Americi, kako tvrdi Sylvia Ann Hewlett, u knjizi Manje vrijedan život i mit o oslobođenju žene u Americi. Autorica ove knjige kaže: „da žena u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek zarađuje svega 64 procenta mjesečne plaće muškarca, a i u Švedskoj je iznos njezine plaće samo 81 procenat od plaće muškarca.“ Pouzdano se zna da je ovakav sistem vrednovanja ženskog rada u Evropi prisutan u skoro svim kapitalističim zemljama.
U interesu izgradnje zdrave porodice i zdravog društva islam zagovara brak uzimajući u obzir objektivne različitosti između muškaraca i žena. Žena i muškarac imaju isti položaj, ali različite zadaće; oni imaju istu vrijednost, ali različite sposobnosti; jednaki su pred Bogom, ali imaju različite uloge u životu.

hfz.Halil Mehtic

Primjedbe