Povodom laži koja se proširila netom dužni smo ukazati na istinu


Povodom laži koja se proširila netom dužni smo ukazati na istinu.

Naime, na par sajtova se pojavio tekst “Pokušao uništiti mezar Poslanika a.s, ali grom uništio njega!” u kome se kaže: ” Osoba koja je pokušala srušiti Kupolu poslanika Muhammeda (savs) -. Masjad Al Nabawi (Gumbad-e-Khizra) Međutim, kad se popeo preko kupole i započeo rušenje, iznenadna munja ga je udarila i dotični je umro na tom mjestu i niko nije bio u mogućnosti maknuti njegovo tijelo sa vrha kupole! Također je rekao da je pobožan čovjek iz Medine čuo glas u snu da ovaj što je ubijen na kupoli treba biti pokopan na njoj, gdje je i ostao kao upozorenje i pouka za one koji mogu promišljati o rušenju u budućnosti! Konačno, odlučili su pokopati čovjeka na kupoli i pokriti njegovo tijelo sa zelenim u okviru, tako da neće biti vidljiv za ljude.”
Ovaj tekst je obična izmišljotina i laž!!!
Kaže šejh Hamid el-Alij: “Ovo je obična izmišljotina. Kao prvo, moramo znati da nije dozvoljeno ostaviti mejita-muslimana, a da ne bude ukopan.
Drugo: Ako nije moguće pokopati mejita osim uklanjanjem dijela ove kupole, taj dio će se ukloniti i to je vadžib jer ukopavanje mejita-muslimana je farz, a postojanje same kupole nije farz, zapravo nije ni šerijatski propisano u islamu.
Izgradnja kupola na džamijama počela je par vijekova nakon Poslanikove smrti.
Treće: Ukoliko se radi o čovjeku nemuslimanu pa kako smije da se leš nevjernika ostavi na kupoli Poslanikove džamije?!
Četvrto: Oni koji govore kako je taj čovjek pokušao da sruši kupolu pa je umro i ostao prilijepljen za kupolu, po njihovom govoru u kome nema validnih šerijatskih dokaza, to bi značilo za tog čovjeka počast, a ne kazna zato jer je ostavljen na kupoli a ispod nje je kabur najplemenitijeg Allahovog stvorenja i Njegovog Miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.
Pa neka razmisle oni koji prenose ovakve izmišljotine koliko je u tom tekstu kontradiktornosti i neutemeljenih tvrdnji kojima se žele ismijati muslimani.
Ono što se vidi na slici, a vezano za kupolu, jeste popravka same kupole.”

Primjedbe