Onako kako je ispravno


Gledanje u lice strankinje zabranjeno je rijecima Allaha dzelle sanuhu:"I reci vjernicima neka obore poglede svoje...(En.Nur,30)

Najjasniji dokaz za zabranu mijesanja muskaraca i zena jesu rijeci Poslanika,sallallahu alejhi we sellem,:"Nemojte ulaziti kod zena"(Buharija i Muslim)

Dokazi obaveznosti pokrivanja lica i saka

Rijeci Allaha dzelle sanuhu:"O vjernici, ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove, osim ako vam se dopusti radi jela, ali ne da čekate da se ono zgotivi; tek kad budete pozvani, onda uđite, i pošto jedete, raziđite se ne upuštajući se jedni sa drugima u razgovor. To smeta Vjerovjesniku, a on se stidi da vam to rekne, a Allah se ne stidi istine. A ako od njih nešto tražite, tražite to od njih iza zastora. To je čistije i za vaša i za njihova srca. Vama nije dopušteno da Allahova Poslanika uznemirujete niti da se ženama njegovim poslije smrti njegove ikada oženite. To bi, uistinu, kod Allaha, bio velik grijeh!"(El-Ahzab,53) 



"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svojeniza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je."(El-Ahzab,59)

"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite."(En-Nur,31)

Dokazi iz Sunneta:

Rijeci Aise,radijallahu anha,:"Allah se smilovao prvim muhadzirkama,kada je Allah dzelle sanuhu objavio:I neka vela svoja spuste na grudi svoje.. , one su pocijepale svoje ogrtace i zastrle se njima.(Buharija,Ebu Davud,Hakim,Bejheki..)

Rijeci Esme bint Ebi Bekr,radijallahu anha:"Pokrivale smo svoja lica od muskaraca i cesljale smo se prije nego udjemo u ihram-obrede hadzdza i umre".

Zabranjene vrste nosnje

a)Tijesna, prozirna i kratka nosnja

Prenosi se od Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, da je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, : "Dvije vrste stanovnika Džehennema neću vidjeti; ljudi koji u rukama nose štapove poput kravljih repova i udaraju njima ljude i žene koje su obučene a gole, uvijaju i navode druge na to. Glave su im kao grbe mršavih horasanskih deva. Neće ući u Džennet niti će osjetiti njegov miris, koji se osjeća na tolikoj i tolikoj daljini." (hadis je zabilježio Muslim). Prenosi imam Ahmed od Usame ibn Zejda da je rekao: "Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, mi je poklonio koptski ogrtač (vrsta bijelog pamučnog ogrtača kojeg su krojili egipatski Kopti) kojeg je dobio od Dihjeta el-Kelbija, a ja sam ga poklonio svojoj ženi. Jednog dana on me upita: "Zašto ne obučeš ogrtač kojeg sam ti dao". "Poklonio sam ga ženi, Allahov Poslaniče"- rekoh. "Naredi joj da ispod njega nešto obuče. Bojim se da taj ogrtač ne oslika njeno tijelo." U drugom hadisu, Omer, radijallahu anhu, prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, da je rekao: "Ne dajte vašim ženama da oblače koptske ogrtače, jer, iako oni nisu prozirni, oslikavaju tijelo." 
Razmišljajući o značenju navedenih hadisa, dolazimo do zključka da mnoge današnje muslimanke, koje nose hidžab, ne shvataju njegovu pravu svrhu i smisao. Misle da je hidžab puko pokrivanje glave, ili tijela, na bilo koji način, i da je moguće spojiti između hidžaba i savremene mode. Neke od njih prave kombinaciju mahrame i hlača (često tijesnih i prozirnih), neke oblače tijesne haljine, ili haljine sa razrezom, neke, opet, oblače odječu sa najizazovnijim bojama ili kombinacijama boja. Svi ti načini odjevanja nemaju ništa zajedničko sa šerijatskim hidžabom, koji je propisan radi pokrivanja izazovnog ženskog tijela, skrivanja njenih ukrasaa, buđenja stida i kreposti kod nje, udaljavanja svih uzroka nemorala, bluda i zabranjenog ispoljavanja strasti. Kaže Allah, dželle šenuhu, : "O vjerovjesniče! Reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika, neka ogrtače svoje spuste niza se… "(sura El-Ahzab, 59); "… i ne oblačite se kao u davno pagansko doba" (El-Ahzab, 33).

Primjedbe