Obaveza spoznaje značenje "La Ilahe IllaAllah"


Kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, od mušrika zatražio da kažu "la ilahe illallah", rekli su:

أَجَعَلَ الْآلِهَةَ إِلَٰهًا وَاحِدًا ۖ إِنَّ هَٰذَا لَشَيْءٌ عُجَابٌ
„Zar da bogove svede na Boga jednog? To je, zaista, nešto veoma čudno!“ ( Sad, 5 )

Oni su priznavali da je Allah: Stvoritelj, Onaj Koji daje opskrbu, Onaj Koji svime upravlja, Gospodar svega i njegov Vlasnik; kao što već Allah, dželle šanuhu, to o njima govori na mnogim mjestima u Njegovoj Knjizi ali...

Uzvišeni Allah je Svojim robovima je naložio spoznaju značenja "la ilahe illallah" i da znaju da nema drugog boga osim Njega. Uzvišeni kaže:

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ
„Znaj da nema boga osim Allaha!“ ( Muhammad, 19 )

El-Buhari je komentirao ajet pa je naslovio: 'Poglavlje o znanju prije riječi i dijela', ukazujući time da je znanje o značenju "la ilahe illallah" prva obaveza, a zatim, poslije toga, dolaze riječi i djela. Allah, dželle šanuhu, kaže:

هَٰذَا بَلَاغٌ لِلنَّاسِ وَلِيُنْذَرُوا بِهِ وَلِيَعْلَمُوا أَنَّمَا هُوَ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ
„Ovo je obznana ljudima i da njome budu opomenuti i da znaju da je samo on jedan Bog...“,( Ibrahim , 52 )

فَإِلَّمْ يَسْتَجِيبُوا لَكُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّمَا أُنْزِلَبِعِلْمِ اللَّهِ وَأَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ
„Ako vam se ne odazovu, onda znajte da se on objavljuje samo s Allahovim znanjem i da nema boga osim Njega...“, ( Hud, 14 ) tj. znajte da nema boga osim Njega.

Uzvišeni kaže:

وَلَا يَمْلِكُ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ الشَّفَاعَةَ إِلَّا مَنْ شَهِدَ بِالْحَقِّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ
„Oni koje oni, pored Njega, prizivaju – neće moći da se za druge zauzimaju; moći će samo oni koji Istinu posvjedoče, oni koji znaju.“ .“( Az-Zuhruf, 86 )

Mufesiri vele: Osim onih koji posvjedoče "la ilahe illallah", a znaju srcem ono što su posvjedočili svojim jezicima.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: „Ko umre znajući da nema istinskog božanstva osim Allaha ući će u Džennet.”

Ovim i sličnim ajetima učenjaci dokazuju to da prva obaveza čovjeka jeste da spozna Allaha. Ovi ajeti ukazuju da najpritvrđenija obaveza jeste znanje o značenju riječi "la ilahe illallah", a da najveće neznanje jeste nedostatak znanja o njihovom značenju. Ako je poznavanje njihovog značenja najpritvrđenija obaveza, tada je neznanje o tome najveće i najružnije neznanje.

Čudno je kako neki ljudi kada čuju onoga ko govori o značenju ovih riječi, negirajući i potvrđujući, osuđuju to i govore: „Nismo obavezani ljudima i govorom o njima“. Takvima se kaže: „Naprotiv, ti si obavezan poznavanjem tevhida zbog kojeg je Allah, dželle šanuhu, stvorio džine i ljude i poslao sve poslanike da njemu pozivaju, kao i poznavanjem njemu suprotnog a to je širk koji neće biti oprošteni, niti obaveznik ima opravdanje za neznanje o tome. U tome nije dozvoljeno slijeđenje jer to je osnova svih osnova. Onaj ko ne poznaje dobro i zlo, taj je propao. Nema sumnje da je tevhid najveće dobro, a širk najveće zlo“.

Abdullahu b. Mesudu, radijallahu anhu, jedan čovjek je rekao:“Propao sam ako ne budem naređivao dobro i odvraćao od zla“. Ibn Mesud reče: „Propao si ako tvoje srce ne bude znalo dobro i zlo“.

Poznavanjem tevhida poznaju se njegovi pripadnici. Kao što je Alija, radijallahu anhu, rekao: „Spoznaj istinu, znat ćeš njene sljedbenike“.

Primjedbe