Nema islama onaj ko izgovori šehadet a ne bude znao i radio ono što šehadet podrazumijeva



Da bi insan bio musliman, nije mu dovoljno to što se rodio kao bošnjak, arap, albanac, turčin itd. i što nosi muslimansko ime. Ne. Musliman je onaj koji ispuni ono što Allah, subhanehu we te'ala od njega traži, a to je ostavljanje širka (pridruživanja Allahu druga) i onih koji to čine, i ispoljavanje tewhida (jednoće) Allahu u svim oblicima 'ibadeta (vjerskih obreda), pa makar bio Marko, Jovan, Džon Adam, i rodio se i živio u bilo kojoj vjeri dugoj do primanja islama. Pojašnjenje toga slijedi s Allahovom dozvolom.

Poslanik, sallAllahu 'alejhi we sellem, u sahih hadisu je rekao:
„Onaj ko kaže la ilahe illAllah i zaniječe sve što se obožava mimo Allaha, njegov imetak i krv su zabranjeni, a račun će polagati kod Allaha.“

Da bi ovo bilo validno, onaj ko šehadet/svjedočenje izgovara mora da zna šta svjedoči, i koji su uslovi da bi mu to svjedočanstvo bilo validno. Dakle, prva stvar koja je neophodna da bi insan prešao iz širka u islam jeste tewba, pokajanje. Allah, subhanehu we te'ala kaže:

فَإِن تَابُوا وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ فَخَلُّوا سَبِيلَهُمْ ۚ إِنَّ اللَّـهَ غَفُورٌ‌ رَّ‌حِيمٌ

“Pa ako se pokaju i budu obavljali salat i davali zekat, onda oslobodite put njihov. Uistinu! Allah je Oprosnik, Milosrdni.” Et-Tewba, 9

Mufessiri navode da se po riječima “ako se pokaju” misli na pokajanje od širka. 
Iz navedenog možemo zaključiti da zaštita krvi I imetka ne biva osim nakon pokajanja od širka, izgovaranja šehadeta te radom po onome šta on za sobom povlači, a to je ispoljavanje Allahove jednoće u svim ‘ibadetima, a ostavljanje činjenja ‘ibadeta svima onima koje ljudi obožavaju mimo Allaha. 

Dakle, ukoliko bi čovjek izgovorio šehadet a ne bi radio po onome što on od njega zahtijeva, takav ne bi sačuvao svoj imetak I krv ukoliko kod njega bude prisutan širk. Rob koji svjedoči da nema drugog boga dostojnog obožavanja sem Allaha, mora svoja djela tome da podredi I u praksi sprovede djela koja za sobom to svjedočanstvo povlači, dakle mora posjedovati znanje po kojem ce raditi, jer ukoliko bi se pokazalo da radi suprotno tome, takav se smatra murteddom, otpadnikom od vjere.

Primjedbe