Neće propasti dok god ne dozvole ono što im je haram, a zabrane ono što im je halal


Nakon bitke "Nehavend" i sjajne pobjede muslimana u pod vodjstvom En-Nu'man bin Mukarrina, vladar Perzije, Kisra, poslao je svog izlasnika Jezdedžirda kralju Kine sa poklonima moleći ga da pošalje pomoć i vojnu podršku.
Kralj Kine je rekao njegovom izaslaniku: "Poznato mi je da vladari treba da pomognu vladarima da bi se spasili od pobjednika. Opiši malo taj narod koji vas je protjerao sa vaše zemlje. Vidim da govoriš je njih bilo mnogo manjs nego vas. Ta malobrojna vojska koju opisuješ u odnosu na vašu veliku vojsku, kako čujem, po dobru se spominje, a vaša po zlu."
Jezdedžird mu reče: "Pitaj me što te interesuje?"
Vladar Kine: "Drže li se ugovora?"
Jezderdžird: "Da."
Vladar Kine: "Šta vam reknu prije nego vas napadnu?"
Jezdedžird: "Pozivaju nas prvo da prihvatimo jednu od tri ponudjene mogućnosti: da prihvatimo njihovu vjeru, pa ako prihvatimo postajemo od njih, ili ako ne prihvatimo da im onda plaćamo džiziju, ili da to sve odbijemo."
Vladar Kine: "Kako su poslušni svojim zapovjednicima?"
Jezdedžird: "Najposlušniji narod svojim vodjama."
Vladar Kine upita: "Šta dozvoljavaju, a šta zabranjuju?', pa mu Jezdedžird ispriča.
Vladar Kine: "Da li zabranjuju ono što sebi dozvoljavaju, ili dozvoljavaju drugima ono, što je njima zabranjeno?"
Jezdedžird: "Ne."
Vladar Kine: "Ovaj narod neće nikada propasti dok god ne dozvole ono što im je zabranjeno, a zabrane ono što im je dozvoljeno." Zatim reče: "Reci mi kako se oblače?", pa mu on reče: "A šta jašu?", pa mu Jezdedžird reče: "Arapske konje", pa ih opisa."
Vladar Kine: "Divni li su ti konji!"
Potom Jezdedžird opisa vladaru Kine deve i njihov izgled, njihovu snagu da ponesu teret, pa vladar Kine reče: "To su svojstva domaćih životinja dugih vratova."
Nakon ovog razgovora, vladar Kine napisa Jezdedžirdu poruku za perzijskog vladara u kojoj stoji:
"Ništa me ne sprečava da ti pošaljem vojsku čija će prethodnica biti u Mervu, a začelje u neznabožačkoj Kini.  Šta ja mogu da učinim, medjutim, ovaj narod kako mi ga opisa tvoj izaslanik, posjeduje takve kvalitete, da ako hoće i planine će srušiti, a da krenu ovamo, i mene bi skinull s vlasti, dok su takvi kakvim ih je opisao. Nego ti lijepo postupi s njima, i prihvati njihov boravak, i ne napadaj ih ukoliko oni tebe ne napadaju."
Tarihu’t -Taberi, IV/172, 173. "imami tevhida"

Primjedbe