Islam o boji kože , rase , spola , plemena …

Allah je naredio Melekima da skupe pregršt crne, bijele i crvene zemlje, te svih boja između, zajedno sa mekom i tvrdom. Zatim je ovoj smjesi Allah dodao vode iz Dženneta (Raja), i od te smješe nastao je Adem.  …
Kur`an-ski Ajeti:
Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo.
(Kur’an;23- Al-Mu’minun, 12)
Koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od blata.
(Kur’an;32- As-Sadžda, 7)
Jedan od dokaza Njegovih je to što vas od zemlje stvara…
(Kur’an;30-Ar-Rum, 20)
Prema Islamu, ni jedna osoba nije bolja od druge radi boje, rase, spola, ili plemena. Osoba je bolja od druge osobe jedino ukoliko je pobožnija i pravednija.
Hadisi o tome:
˝ Niko od vas neće vjerovati sve dok svome bratu ne bude volio ono što voli samom sebi. ˝ (Bilježe Buhari i Muslim)
˝ Ne vjeruje onaj od čijeg uznemiravanja njegov komšija nije siguran. ˝ (Bilježe Buhari i Muslim od Ebu Hurejre, radijAllahu anhu)
˝ Rekao mi je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem: » Da li voliš Džennet? « Rekao sam: ˝ Da. ˝ Reče: » Onda voli svome bratu ono što voliš samom sebi! « (Bilježe imam Ahmed i Hakim)
Kaže Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem:
˝ Ko voli da bude sačuvan od Vatre i da uđe u Džennet neka ga zadesi njegova smrt, a da vjeruje u Allaha i Sudnji dan i da radi ljudima ono što voli da ljudi rade njemu. ˝ (Bilježi Muslim od Abdullaha ibn Amra Ibnu-l-Asa, radijAllahu anhu)
Od Ebu Zerra, radijAllahu anhu, se prenosi da je rekao:
˝ Rekao mi je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem: » Ebu Zerre, ja te smatram slabim, a i volim ti ono što volim samome sebi. Nemoj da budeš emir dvojici i nemoj da nadzireš jetimski imetak. « (Bilježi Muslim)
˝ Taj drugi svijet dat ćemo onima koji ne žele da se na Zemlji ohole i da nered čine. ˝ (El – Qasas, 83. ajet)
˝ Nema zavisti osim u dvije stvari: » Prema čovjeku kome je Allah, subhanehu ve te´ala, dao imetak, pa ga on udjeljuje i noću i danju, i prema čovjeku kojem je Allah, subhanehu ve te´ala, dao Kur´an, pa ga uči i noću i danju. « (Bilježe Buhari i Muslim od Ibn Mes´uda, radijAllahu anhu)
Zato čuvajte svoj jezik da nekoga ismijavate i ne uvredite i omoložavate ili zovete sćime on nije zadovoljan. Pitanje dal če vam ta osoba htjeti halaliti … budite oprezni …
 ”Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala.O vjernici, neka se muškarci jedni rugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju – sami sebi čine nepravdu. O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga -  a vama je to odvratno -  zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je. O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.  ” ( Kur`an: Al-Hugurat  10 – 13)

Primjedbe