IMAN


IMAN (VJEROVANJE, UBJEDJENJE)
Definisanje imana:
Definisanje imana u jeziku: Kaze el-Dzevherij[1]: 'Iman je tasdiq (ubjedjenje da je nesto istina).' Isto to su rekli ibn Menzur i er-Razi takodjer jezicari.
(Odavde su pogrijesili mnogi kada su uzeli ovu definiciju imana te je spustili na serijat, tako da kazu: Svako ko smatra da je Muhammed __ istina i da je Kur'an istina da je takav vjernik, sto predstavlja veliku gresku jer po toj osnovi i ebu Talib je vjernik, i ebu Dzehl je vjernik, i jevreji su vjernici, i sejtan je vjernik, i faraon je vjernik bukvalno receno ispadose svi vjernici jer svi su oni znali da je ono sa cime su im dolazili njihovi vjerovjesnici istina.)
Sejhul-Islam ibn Tejmijje __ je kritikovao onoga ko ima ovakvo ubjedjenje, i on smatra da je najblizi izraz za iman iqrar (potvrdjivanje, prihvatanje, svjedocenje, uspostavljanje).
Definisanje imana u serijatu: Ehlu-s-sunne vel dzema'a[2] se slozio da se iman sastoji od tri osnovne cinjenice (istine) koje se moraju obezbjediti kako bi iman postao stvaran (istinit).
-          Prva cinjenica je govorna cinjenica, a to je izgovaranje dva sehadeta (svjedocenja)[3], uz obznanjivanje i oglasavanje toga.
-          Druga cinjenica je srcana cinjenica, a to je vjerovanje da je istina ono sto je jezik izgovorio i da je to izgovorio iskreno radi Allaha i da se pokorava tome u potpunosti.
-          I treca cinjenica je prakticna cinjenica, a to je interpretacija onoga sto je jezik izgovorio, u sto je srce ubjedjeno, uz ispoljavanje toga u prakticnoj realnosti, kroz pokornost udova u izvrsavanju onoga sto je Allah naredio i ostavljanju onoga sto je Allah zabranio.
(Ako jedna od ovih stvari izostane covjek nece biti vjernik. Npr.: covjek svjedoci jezikom i ispoljava to vanjskim udovima a srce mu nije ubjedjeno, sta je on do pravi munafik  (licemjer)! Ili srce mu je ubjedjeno, jezikom to potvrdjuje ali ne ispoljava to djelima, sta je on do nevjernik! Ili nece da izgovori (posvjedoci) jezikom, dakle takodjer nevjernik, znaci sta god od ovo troje da fali nema imana.)
Kaze imam ebu Sevr __:'Iman je vjerovanje srcem, govor jezikom i rad udovima (organima).'
Kaze imam Adzurij __ u svom djelu es-Serija: 'Poglavlje o tome da je iman vjerovanje srcem, potvrdjivanje jezikom i djelovanje vanjskim udovima i da covjek nece biti vjernik sve dok se ovo troje ne okupi zajedno.'


[1] Ucenjak u jeziku.

[2] Slijedbenici prakse prvih generacija u dzematu (zajednici).

[3] Svjedocenja La ilahe illAllah (da nema drugog bozanstva koje zasluzuje da se istinski obozava do Allah) i svjedocenja Muhammedu resulullah (da je Muhammed Allahov Poslanik) .

Primjedbe