Deset zapovijedi


Deset zapovijedi



Deset Božjih zapovijedi ili Dekalog (heb. דברימ devarim = "riječi") je skup zakona što su ga Izraelci, prema biblijskom izvještaju, primili od Boga na planini Sinaju preko proroka Mojsija, nakon prelaska preko Crvenog mora i izlaska iz egipatskog sužanjstva oko 1200. pr. Kr. One su dio zbirke zakona poznate pod nazivom "Zakon" (heb. Tora) ili "Mojsijev zakon". (Izvor: www.wikipedia.org)


Kaže ibn Kesir rahimehullah: Uzvišeni Gospodar je sa Musaom, alejhi selam govorio i naredio mu deset zapovijedi.One su:

1. Naređenje da se obožava samo Allah, koji nema sudruga
2. Zabrana krivog zaklinjanja Allahom
3. Naređenje da se pazi na subotu - tj. odvojiti jedan dan u sedmici za ibadet, sada imamo petkom, čime je Allah derogirao propis o suboti
4. Poštuj oca i majku da bi dugo živio na zemlji, koju ti daje Allah - tvoj Gospodar
5. Ne ubij
6. Ne čini blud
7. Ne kradi
8. Ne svjedoči lažno na svoga bližnjeg
9. Ne poželi kuće svoga prijatelja
10. Ne poželi žene svoga prijatelja, ni sluge njegove, ni sluškinje njegove, ni vola njegovog, ni magarca njegovog, niti išta što pripada prijatelju - uglavnom, to je zabrana zavidnosti


Mnogi alimi iz prvih generacija, a i ostali, kažu: "Tih deset zapovijedi su sadržane u dva kur'anska ajeta, tj. u riječima Uzvišenog:

قُلْ تَعَالَوْا أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ ۖ أَلَّا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۖ وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ مِنْ إِمْلَاقٍ ۖ نَحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَإِيَّاهُمْ ۖ وَلَا تَقْرَبُوا الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ ۖ وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ وَلَا تَقْرَبُوا مَالَ الْيَتِيمِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّىٰ يَبْلُغَ أَشُدَّهُ ۖ وَأَوْفُوا الْكَيْلَ وَالْمِيزَانَ بِالْقِسْطِ ۖ لَا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۖ وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْبَىٰ ۖ وَبِعَهْدِ اللَّهِ أَوْفُوا ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ وَأَنَّ هَٰذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ ۖ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Reci: "Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje: da Njemu nikoga ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate – Mi i vas i njih hranimo – ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva – eto, to vam On preporučuje da biste razmislili – i da se imetku siročeta ne približavate, osim na najljepši način, sve dok punoljetno ne postane, i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite – Mi nikoga preko njegove mogućnosti ne zadužujemo – i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika, i da obaveze prema Allahu ne kršite – eto, to vam On naređuje da biste to na umu imali. I doista, ovo je Pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; – eto, to vam On naređuje, da biste se grijeha klonili." (El-En'am 151.-153.)

Oni nakon deset zapovijedi navode mnoge oporuke i raznovrsne propise koji su jedno vrijeme bili poštovani, a kasnije pogaženi. Jedno vrijeme se postupalo po njima, a onda su zaboravljeni od onih koji su ih primjenjivati. Zatim su ih svjesno izmijenili i iskrivili, a na kraju su ih izbacili, tako da su derogirani i zamijenjeni drugim, nakon što su bili važeći i potpuni.

Ali, Allahu pripada emr (naređivanje) i prije i poslije, određuje propise onako kako On hoće i On radi ono što On hoće.Njemu pripada sve što je stvoreno i On sve određuje, uzvišen je Allah, Gospodar svjetova!

Hafiz ibn Kesir - Kazivanje o vjerovjesnicima

Primjedbe