Bacanje ostataka hrane u smeće


Bacanje ostataka hrane u smeće

Da li je dozvoljeno ostatke hrane bacati u smeće? Također, da li je dozvoljeno prosuti ostatak čaja i kahve u odvod, kao i mlijeka kojem je istekao rok trajanja?
Dr. Muhammed ibn Salih el-Munedžid
Hvala Allahu i neka je mir i spas na poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. 
Ostatke hrane i pića, koje je moguće iskoristiti, nije dozvoljeno bacati u smeće ili prosipati u odvod.
 U zborniku fetava Stalne komisije za fetve, 22/341, navodi se ”da je preostalu hranu obaveza čuvati za naredni obrok, ili njome nahraniti siromašne, ili životinje ukoliko ne postoji način da se ona dostavi siromašnim ljudima”. 

Rekao je šejh Abdulaziz ibn Bāz, Allah mu se smilovao:
 ”Hljeb, meso i druge vrste hrane nije dozvoljeno bacati u smeće, nego je obaveza, njima, nahraniti siromašne, ili ih ostaviti na vidljivo i čisto mjesto, nadajući se da će ih uzeti ljudi kojima su oni prijeko potrebni, ili u krajnjem slučaju životinje. Bacanje hrane u smeće, njeno ostavljanje na prljavim mjestima i po putevima svojevrstan je čin obezvređivanja i skrnavljenja Božijih blagodati, a predstavlja i oblik nanošenja štete prolaznicima, te se stoga smatra strogo zabranjenim.” (El-Fetava el-islamijje, 3/633.) 

U hadisu koji je zabilježio Buharija navodi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jedne prilike, idući putem, našao datulu, te ju je podigao i rekao: ”Da me nije strah da ova datula ne pripada milostinji (sadaka), sigurno bih je pojeo.” 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je da se nakon objedovanja, a prije pranja ili brisanja, prsti obližu, i da se zalogaj koji padne na zemlju očisti i pojede. Sve to samo potvrđuje prethodno iznesen stav da ništa od onoga što se smatra hranom, pa makar to bila datula, nije dozvoljeno bacati u smeće, niti odlagati na prljava mjesta. Naprotiv, to su Božije blagodati koje smo dužni poštovati i brižno čuvati i na taj način iskazati zahvalu Onome koji nam je te blagodati podario. Nasuprot tome, pokvarenu hranu i hranu kojoj je istekao rok trajanja, kao i ostatke čaja i kahve, dozvoljeno je baciti u smeće i prosuti u odvod. Allah najbolje zna!


 (Izvor.www.islam-qa.com)   

Primjedbe