9 - Devet


9 - Devet



وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَىٰ تِسْعَ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ 
„Mi smo Musau dali devet jasnih dokaza." (Sura El-Isra, 101.)

1. Najveći od ovih dokaza jeste štap koji se pretvarao u ogromnu zmiju kad bi ga bacio na zemlju:

وَمَا تِلْكَ بِيَمِينِكَ يَا مُوسَىٰ قَالَ هِيَ عَصَايَ أَتَوَكَّأُ عَلَيْهَا وَأَهُشُّ بِهَا عَلَىٰ غَنَمِي وَلِيَ فِيهَا مَآرِبُ أُخْرَىٰ قَالَ أَلْقِهَا يَا مُوسَىٰ فَأَلْقَاهَا فَإِذَا هِيَ حَيَّةٌ تَسْعَىٰ قَالَ خُذْهَا وَلَا تَخَفْ ۖ سَنُعِيدُهَا سِيرَتَهَا الْأُولَىٰ
„A šta ti je to u desnoj ruci, o Musa?" "Ovo je moj štap" – odgovori on – "kojim se poštapam i kojim lišće ovcama svojim skidam, a služi mi i za druge potrebe." "Baci ga, o Musa!" – reče On. I on ga baci, kad on – zmija koja mili. "Uzmi je i ne boj se" – reče On – "Mi ćemo je vratiti u ono što je bila prije. (SuraTa-ha, 17.-21.)

Ovaj štap je progutao na desetine konopaca i drugih štapova koje su donijeli faraonovi čarobnjaci, koji su željeli da pobijede Musaa:

قَالُوا يَا مُوسَىٰ إِمَّا أَنْ تُلْقِيَ وَإِمَّا أَنْ نَكُونَ أَوَّلَ مَنْ أَلْقَىٰ قَالَ بَلْ أَلْقُوا ۖ فَإِذَا حِبَالُهُمْ وَعِصِيُّهُمْ يُخَيَّلُ إِلَيْهِ مِنْ سِحْرِهِمْ أَنَّهَا تَسْعَىٰ فَأَوْجَسَ فِي نَفْسِهِ خِيفَةً مُوسَىٰ قُلْنَا لَا تَخَفْ إِنَّكَ أَنْتَ الْأَعْلَىٰ وَأَلْقِ مَا فِي يَمِينِكَ تَلْقَفْ مَا صَنَعُوا ۖ إِنَّمَا صَنَعُوا كَيْدُ سَاحِرٍ ۖ وَلَا يُفْلِحُ السَّاحِرُ حَيْثُ أَتَىٰ
'O Musa, rekoše oni, 'hoćeš li ti ili ćemo mi najprije baciti?' 'Bacite vi! reče on, i odjednom mu se pričini da se konopi njihovi i štapovi njihovi, zbog vradžbine njihove, kreću. I Musa u sebi osjeti zebnju. 'Ne boj se!', rekosmo Mi, 'ti ćeš, doista, pobijediti. Samo baci to što ti je u desnoj ruci, progutat će ono što su oni napravili, jer je ono što su oni napravili samo varka čarobnjaka, a čarobnjak neće, ma gdje došao, uspjeti. (Sura Ta-ha, 65.-69.)


Kada su čarobnjaci vidjeli šta je učinio Musaov štap, prepoznali su da to nije ljudsko djelo nego da je od Allaha Gospodara ljudi, nisu se mogli suzdržati a da ne padnu na sedždu Allahu Gospodaru svjetova, pred svim ljudima:

فَأُلْقِيَ السَّحَرَةُ سُجَّدًا قَالُوا آمَنَّا بِرَبِّ هَارُونَ وَمُوسَىٰ
„I čarobnjaci se baciše licem na tlo govoreći: 'Mi vjerujemo u Harunova i Musaova Gospodara."' (Sura Ta-ha, 70.)

2. Od dokaza s kojima je Musa alejhi selam poslan je i:

وَاضْمُمْ يَدَكَ إِلَىٰ جَنَاحِكَ تَخْرُجْ بَيْضَاءَ مِنْ غَيْرِ سُوءٍ آيَةً أُخْرَىٰ
„I uvuci ruku pod pazuho svoje, ruka će se pojaviti bijela, ali ne bolesna: i eto, znamenje drugo. " (Sura Ta-ha, 22.)

Uvlačio bi ruku u razrez svoje košulje na prsima, a kada bi je izvadio postajala bi bijela i blistala bi poput mjesečeve svjetlosti, ali ne od bolesti niti gube ili lišaja.

Zatim je Allah spomenuo sedam drugih dokaza u suri El-A'raf, gdje je napomenuo kako ih je iskušao sa:

3. Sušnim godinama, zbog opadanja nivoa Nila i manjka kiša u Egiptu.

4. Manjkom plodova jer zemlja nije davala roda, a ono što bi proniklo bilo bi uništeno nepogodama.

5. Jakim poplavama koje su uništavale usjeve a pustošile sela i gradove.

6. Skakavcima koji nisu ostavljali ni zeleno ni osušeno a da ga nisu pojeli.

7. Krpeljima koji su nanosili ljudima tjelesna oštećenja.

8. Žabama koje su im zagorčale život svojom brojnošću.

9. Krvlju koja se pojavljivala u njihovoj hrani i piću.

وَلَقَدْ أَخَذْنَا آلَ فِرْعَوْنَ بِالسِّنِينَ وَنَقْصٍ مِنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ فَإِذَا جَاءَتْهُمُ الْحَسَنَةُ قَالُوا لَنَا هَٰذِهِ ۖ وَإِنْ تُصِبْهُمْ سَيِّئَةٌ يَطَّيَّرُوا بِمُوسَىٰ وَمَنْ مَعَهُ ۗ أَلَا إِنَّمَا طَائِرُهُمْ عِنْدَ اللَّهِ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ وَقَالُوا مَهْمَا تَأْتِنَا بِهِ مِنْ آيَةٍ لِتَسْحَرَنَا بِهَا فَمَا نَحْنُ لَكَ بِمُؤْمِنِينَ فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمُ الطُّوفَانَ وَالْجَرَادَ وَالْقُمَّلَ وَالضَّفَادِعَ وَالدَّمَ آيَاتٍ مُفَصَّلَاتٍ فَاسْتَكْبَرُوا وَكَانُوا قَوْمًا مُجْرِمِينَ

„I Mi smo kaznili faraonov narod, gladnim godinama i nerodicom, da bi se opametili I kad bi im bilo dobro, oni bi govorili: 'Ovo smo zaslužili, a kad bi ih snašla kakva nevolja, tu nevolju bi Musau i onima koji su s njim vjerovali pripisivali. Ali ne! Njihova je nevolja od Allaha bila, samo što većina njih nije znala! I govorili su: 'Kakav god da nam dokaz doneseš da nas njime opčaraš, mi ti nećemo vjerovati!' Zato smo mi na njih slali poplave, i skakavce, i krpelje, i žabe, i krv — sve jasna znamenja, ali su se oni oholili, narod zlikovački su bili. " (Sura El-A'raf, 130.-133.)

Drugi dokazi

Ovo je devet dokaza s kojima je Allah poslao Musaa alejhi selam faraonu ali ima još dosta ajeta koje je Allah dao Musau kao što je i Musaov udarac po moru i njegovo rascijepljenje, kao i udarac po kamenu iz kojeg je poteklo dvanaest izvora. Spuštanje menna (hrana poput meda) i selve (prepelice) na Israelićane u Sinajskoj pustinji, i drugi dokazi.

Primjedbe