UPALA IMANA




                                  UPALA IMANA





Mnogi "muslimani" u velikom slucaju,imaju "upalu imana" koja se bazira na tekfiru,ponizavanju svakog onog cije se misljenja o određenim  stvarima ne podudara sa njegovim....Bugd tj. mržnja je osjećaj ogavnosti i odvratnosti spram nekog čovjeka zbog nečega što se nalazi pri njemu. Poslanik s.a.w.s., je zabranio muslimanima da se mrze međusobno, i čak nasuprot, naredio im je da se međusobno drže i vole kao prava braća! 


Allah dž.š., kaže:إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ „Vjernici su braća“ (el-Hudžurat, 10.)


Poslanik s.a.w.s., je rekao: „...Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša nećete biti vjernici sve dok se međusobno ne budete voljeli...“ (Ahmed, Tirmizi)


„O Allahovi robovi, budite braća!“


Poslanik s.a.w.s., nam naređuje da međusobno širimo bratstvo, da damo od sebe maksimum na putu ostavrenja međusobnog bratstva, da se klonimo zavisti, da se klonimo nadmetanja u poslovima, da se klonimo međusobne mržnje, da ne okrećemo leđa jedni drugima, da se ne mješamo jedni drugima u poslove. Međusobno sarađujte kao prava braća, u ljubavi, blagosti, samilosti, ljubaznosti, potpomaganju u dunjaluku i u dinu. Nemojte zaboravljati to da smo svi mi Allahovi dž.š., robovi – a dobro znamo to da rob mora biti poslušan svome Gospodaru!


Islamsko bratstvo zahtijeva to da svakom muslimanu podaš njegova prava poput nazivanja selama, nazdravljanja mu kada kihne, posjetiti ga kada je bolestan, ispratiti njegovu dženazu do groba, odazvati mu se kada te pozove i nasihatiti ga kada se u mugoćnosti, ali, uz navedeno moramo naglasiti i to da islamsko bratstvo znači i to da džematu muslimana podamo njegovo pravo što bi značilo da nikako ne smećemo sa uma našu obavezu prema džamiji i džematu i imamu, maksimalno davajući sve od sebe na putu razvijanja i širenja džemata i džamija muslimana!


Bratstvo među ljudima jača i utvrđuje se poklonima i hedijama shodno riječima Poslanika s.a.w.s., koji kaže: „Dijelite međusobno poklone i hedije jer je doista hedija ta koja otklanja zlobu iz prsiju čovjeka!“ (Tirmizi), a u drugoj predaji stoji: „Dijelite međusobno poklone – više će te se voliti!“


Omer b. Abdul-Aziz rhm., je rekao: „Rukujte se međusobno i dijelite hedije, jer to otklanja zlobu od ljudi!“


Hasan el-Basri rhm., je rekao: „Rukovanje jača ljubav među ljudima!“


Musliman je dužan da prema svome bratu muslimanu poduzima sve neophodne korake koje će učiniti njegovo srce bliskim njemu, a zabranjeno mu je da čini sve ono što će činiti da ljudska srca biježe od njega, poput: zuluma i nasilja, ponižavanja, laganja, utjerivanja u laž kao i potcjenjivanja ličnosti svoga brata muslimana. Musliman neće biti pravi musliman sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi samome sebi!


Musliman se ne smije ograničiti sa svojim dobrom samo na muslimane, već se to dobro mora prenijeti i na sve ljude u njegovom okruženju, i na kraju i na svo čovječanstvo!


Ova "upala" se siri kao epidemija.

( Kao i svaka upala ,tako isto i "upala imana" ima svoj lijek.A lijek je Kur'an i sunnet!!!Kur'an je vjerniku kao izvor ,s njega se svakodnevno napaja,i on mu lijeci sve njegove brige...!!!)

No,međutim, ti insani koji "posjeduju upalu imana" zaboravljaju na hadise Allahovog poslanika SallAllahu 'alejhi we selleme, koji kaže:
"Najbolji musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku mirni i sigurni drugi muslimani; a najbolji je vjernik onaj koji je najljepše naravi..."Vjerovatno je i to da "upala imana" utiče na zaborav...

Dalje!

"Među najbolja dobra djela ubraja se čuvanje jezika!" i to su neki zapostavili,te im je jezik " brži od pameti...
"Kada htjedneš da otkriješ nečije sramote - sjeti se svojih mana i nedostataka!" -slijepi smo u pogledu sebe,a imamo tako ižoštren vid kada su drugi u pitanju!

"Budite pozivači ka Allahu šuteći. A kako to, upita neko. A on odgovori - svojim lijepim ponašanjem." (Omer ibn Hattab r.a.)..,jok brate,mi na sav glas vrijeđamo...samo što nekoga za vrat ne uhvatimo pa udavimo!!! Amentu Billahi,samo nam još to treba...
Nama izgleda nije dovoljno sto nas drugi napadaju,pa smo počeli da se napadamo između sebe.Krivo nam kada to "nama" drugi rade,tada im se protivimo,a kada to "mi" između sebe,e onda je Ok...eheeeee,brate moj,griješiš!!! Treba da se bojiš Allaha za svoje nepromišljene postupke!

Nije Islam ako imaš bradu i bjelicu na glavi,a puna usta onog što "vjerniku" ne priliči.Ako već imaš bradu,imaj brate i lijep ahlak! To je tako jednostavno! 

Alija radijjAllahu anhu,je rekao: "Upoznaj Islam, upoznat' ćeš njegove sljedbenike..."U ovaj naš vakat nije baš tako...Svi se pitamo ZAŠTO?
Zato što ljudi prvo gledaju nas ,kao određenu skupinu i u skladu našeg ponašanja "tumače" islam...bježe glavom bez obzira!!!Neki pak, opravdavaju to svoje "bahato" ponašanja riječima :"MI SAMO NASIHATIMO!"Daleko je to ,brate, od nasihata!!!
ZAŠTO?Zato,što se nasihat čini nasamo ( u četiri oka ),bez prisustva treće osobe...

Imam Šaffi je rekao:" ko te tajno savjetuje,taj te ,uistinu savjetuje! A ko te javno savjetuje,taj te grdi!"Pa ti brate vidi gdje si ti u svemu ovome,jel' to "nasihat" kako tvrdiš il' je grdnja?!


Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Allah ne gleda u vaša tijela niti u vaš izgled i odijela! Allah gleda u vaš srca (i u vaša djela!)“


Zbog ovoga je dalje rečeno: „...dosta je čovjeku grijeha i zla da ponižava brata muslimana.“ – jer obično ljudi, povodeći se za ljudskom vanjštinom, mogu pogriješiti i prezrijeti čovjeka, koji je mnogo vrijedniji i veći nego li što to nama na prvi pogled pada na pamet, stoga je ovo upozorenje svakome od nas da se ne igramo sa životom, čašću i imetkom drugih muslimana, jer je sve navedeno svetije od dana Kurban-bajrama, od časnog mjeseca Zul-Hidždžeta, kao i od samog grada Mekke!


Islam nije samo akida-vjerovanje i ibadet-obredoslovlje! Islam je i ahlak – moral i lijepo ponašanje prema Allahu dž.š., i prema Njegovim stvorenjima, kako muslimanima tako i nemuslimanima! Loše ponašanje i ružan ahlak se u islamu tretiraju pravim kriminalom i zločinom! Iskreni nijjet i dobro djelo je pravo mjerilo kojim ćemo svi mi biti premjereni od strane Allaha dž.š., stoga neka se svako od nas pozabavi svojim srcem i svojojm dušom – a ne tuđim srcima i dušama, jer mi nismo gospodari tuđih srca i tuđih duša; čak ni sami ne znamo kud nam naše srce bije, i za šta nam sve duša naša haje!!!


Allah u Kur'anu kaže:فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللَّـهِ لِنتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ ۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ ۖ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ"Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima. A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega." (Ali-Imran,159)

REZIME:
1. taakvi insani ,ili nisu još uvijek stigi do ovog ajeta ili ga uveliko ignorisu;
2. drže se samo jednog dijela knjige (kada je u pitanju Kur'an)
3. i drže se samo jednog dijela sunneta (kada je u pitanju Sunnet)


Zaključak:

"Njihova vjera je nepotpuna!"


A Allah najbolje zna! 


By A.Imamović

Primjedbe